ANNA JOULULAHJAKSI JOTAIN MUUTA

12/12/2017

uusi1
kuva 1 2 3 4 5

Mua on erityisesti viime aikoina ahdistanut tavaran paljous. Black Fridayna eräs Snapchatissa seuraamani henkilö sanoi: vaikken mä oikeasti mitään tarvitse, mun on pakko ostaa jotain kun on alennukset... Kaikkea ostetaan pelkän ostamisen ilosta, vaikkei oikeasti tarvitsisi mitään. Alan voimaan pahoin kun miettii meidän kulutuskulttuuria, joka on lähtenyt ihan käsistä. Nyt kun joulu lähestyy kovaa vauhtia tiedän, että ihmiset miettivät kuumeisesti mitä läheisilleen ostaisi. Jotkut ostavat vain jotain (olen itsekin joskus tehnyt tätä) koska tuntuu, että on pakko antaa läheisilleen jotain, vaikkei kyseinen henkilö kyseistä tavaraa tarvitsisikaan. 
Tästä kokemastani ahdistuksesta päätin tänä vuonna tehdä joululahjaidea-postauksen, joka koostuu ei-kaupallisista ideoista:
uusi

1.
Tehkää yhdessä jotain. Tässä muutama idea johon voit lahjan saajan viedä: Lasersota (tää tuli tietysti ensimmäisenä mieleen), ravintolaillallinen, viininmaistelukurssi (tai ihan vain viini-ilta), tähtinäytös tähtitornilla, vie elokuviin, vie teatteriin tai vaikkapa kahville. Voit esimerkiksi kirjoittaa korttiin päivämäärän ja kellonajan jolloin yhdessä tekeminen tapahtuu.
2.
Anna lahja sitä tarvitsevalle. Rahallista tukea tarvitse maailmassa moni, mutta itsellä on ollut tapana lahjoittaa yhdelle järjestölle joka pelastaa eläimiä pieni määrä rahaa jouluna. Tässä muutama vaihtoehto: https://themanthatrescuesdogs.org/donate/ , https://wwf.fi/lahjoita/https://oikeuttaelaimille.fi/tue-toimintaamme
3. 
Anna kortti johon olet kirjoittanut, että autat henkilöä jossain asiassa. Se voi olla esim. lemmikkieläimen hoitoapua, koulutehtävien apua tai kännikuskiksi lähteminen :D. Mitä vain keksitkään.
4. 
Spotify, Netflix, kuntosali yms. jäsenyys
5. 
Jos lahjan saaja on peli-ihmisiä. Osta hänelle lahjakortti sen voi ostaa esim. Steamista, Playstation Storesta yms. haluttuun pelin.
6. 
Tee biisi, kirjoita runo tai kirjoita paperille mieleenjääneitä yhteisiä kivoja hetkiä.
7. 
Anna jotain mitä lahjan saaja oikeasti tarvitsee. Jos esimerkiksi tunnet jonkun joka joutuu nipistämään rahatilanteen vuoksi jokapäiväisistä ruokaostoksista, vie hänelle täysi kauppakassillinen hyviä perus elintarvikkeita.
7.
Osta kasvi. 


toka2 En tietenkään tarkoita, että jokainen joululahja tulisi olla jotain aineetonta tai ei-kaupallista, mutta tän postauksen tarkoitus on saada näin joulun alla ihmisiä miettimään omaa kulutustaan ja ennen kaikkea välttämään turhaa ostamista. 

Saa toki kommentoida muitakin hyviä lahja vinkkejä kommenttiboxiin <3 

PS: Jos näistä ei löydy mitään mieleistä, tutustu annajotainmuuta.fi sivustoon tähän sivuun, niin varmasti jokin idea löytyy ;)

***
sorry no translation this time
uusi2 kuva 1 2 3 4 5

4 comments :

 1. Mahtavaa että teit tällasen postauksen!

  ReplyDelete
 2. Ei hitsit, pakko oli tulla kommentoimaan, kun näin tän ja ekana ajattelin (anteeksi) että ei tuu olee hyvä, yleisimmät tästä aiheesta kirjoitetut jutut on semmosia, ettei niissä ole mtn järkeviä ja oikeasti omaan elämään sopivia lahjaideoita :D tai minun kohdalle on osunut semmoisia. MUTTA härregyyd tää on varmaan paras ikinä :D iha mielettömän kivoja ja järkeviä lahjaideoita! Hämmästyin jopa ettei tullut omaan mieleenkään :D Tykkäsin ihan älyttömästi KIITOS sulle<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. <3 oi kun kiva kuulla, että tästä postauksesta oli oikeasti jotain hyötyä lahjaideoiden suhteen!!

   Delete

Blog Archive