H&M conscious collection 2014

4/09/2014

Kuten olenkin saattanut mainita niin mulla on hirvee vaatekriisi tuleviin Blog Awardseihin. Kirjaimellisesti kuolin pari päivää sitten nähtyäni uuden H&M conscious collection malliston. Voisin pukea ihan mitä vaan tosta mallistosta. Googlailin mallistoa etsien tietoa malliston kauppaantulo päivästä, mutta löysinkin Outi Les Pyyn postauksen tästä kyseisestä mallistosta.
1154_LB_10
Minä H&M:n suurkuluttajana jouduin lukemaan Outin postauksen muutamaan otteeseen ymmärtäen tosiasiat. Conscious mallisto on h&m:n mukaan ekologisesti tuotettu. Onko näin? Ootteko koskaan miettinyt sitä mitä Hm tekee ale vaatteille, joita ei saada myytyä? Ei ne ainakaan taida hyväntekeväisyyteen mennä. 40-50%(ei varmistettu tieto) koko tuotetusta jää myymättä. Luultavasti suurin osa suomalaisista taitaa ostaa vaatteensa h&m:ltä, gina tricotista tai muusta jätti vaateketjusta. Tietääköhän oikeesti kukaan miten ja missä vaate on tuotettu, tai muusta tuotteen elinkaaresta? Minä en ainakaan sitä yleisesti taida pahemmin miettiä. 1154_LB_19
Miksi useimmat ihmiset valitsevat h&m:n kaltaisen "kertakäyttö" vaatteen kun vaihtoehtona olisi kestävempiä ja vastuullisesti tuotettuja vaatteita. Vai olisiko? Minä kuluttujana en suoraansanoen edes tiedä mistä ostaisin vastuullisesti tuotettuja niitä ns. parempia vaatteita ja vieläpä suht. edullisella hinnalla. Weekday? Monki? Bikbok? Zara? Onko ne sitten vastuullisempia ja astetta "parempia" vaatteiden tuottajia kuin esim. tämä muotijätti h&m? Luin Monkin sivuilta kuinka he tuottavat vastuullisesti ympäristöä ajatellen tuotteensa. Entäpä Zara? Hiukan korkeammasta hinnasta huolimatta tämä kauppa taitaa mennä samaan luokkaan kuin H&m…..
 1154_LB_16
Mitäs sitten jos en enään osta vaatteita näiltä kyseisiltä hirmu-muotijäteiltä. Vaatekaappini olisi luultavasti 2/3 pienempi ja kirpparikasa matalampi. Mutta olisiko se ratkaisu ? Näin opiskelijana ja ei työssä käyvänä voin sanoa ettei ihan hirveästi taitaisi olla varaa vaatteiden ostoon kuin juuri näiltä halppis muotiketjuilta. Eipä täällä Jyväskylässä tosiaan taidakkaan olla hirveän montaa "ei isoa vaatefirma"... En ymmärrä sitä että jos esim. tällä henkka maukalla on mahdollisuus tehdä jotakin paremmin niin mikä estää. Olen sataprosenttisen varma että juuri nämä ale ylijäämä vaatteet ei olisi pahitteeksi esim. kehitysmaiden ihmisten yllä.1154_LB_13
Toivottavasti luitte tuon Outin postauksen, ja saitte mun ajatuksesta edes jotain kiinni. Miettikää hetki mikä maailman vaatetuotannossa saattais olla pahasti pielessä! Mulla on vielä vähän harjoittelemista tällästen asiallisten postauksien kirjottamisessta, mutta tästä oli hyvä aloittaa :)1154_LB_201154_LB_06
kuvat H&M

39 comments :

 1. Oon miettiny ihan samoja asioita! Niin ja siis H&M:hän omistaa Weekdayn ja Monkin, eli samasta ketjustahan nekin vaatteet on :D

  http://rwithcamera.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. mitää!?! no en tiennyt XDd No niillähän on sit lonkerot joka paikkaan.. xd

   Delete
 2. Noi on kyl ihan sun tyylisii!! :)

  ReplyDelete
 3. h&m ainaki jossai vaiheessa poltti ylijäämävaatteet... :/ toivottavasti ei enää!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Millähän tavalla tämä vaatteiden polttaminen on niin paha? Jätteitä polttamalla saadaan sähköä ja kaatopaikkojen jätemäärät pienenee. Toki lahjoittaminen apua tarvitseville olisi paras vaihtoehto, mutta harvoin halpisketjuilta jää edes mitään myymättä.

   Delete
  2. Heips,
   Eihän se paha olekkaan. Mutta hm ei taida aina niitä kaatopaikoille viedä (johtuen kaatopaikka kustannuksista)

   Delete
 4. APUAAA mäkään en tiiä mitä laitan päälle!!!!!! onks sun mielestä pakko laittaa korot, voinko tulla esim. loafereissa... ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hahah xdd en mä tiiä mitä sää pistät ku en tiiä itekkään xddd

   Delete
 5. "Ootteko koskaan miettinyt sitä mitä Hm tekee ale vaatteille, joita ei saada myytyä? Ei ne ainakaan taida hyväntekeväisyyteen mennä. 40-50%(ei varmistettu tieto) koko tuotetusta jää myymättä"

  mistäköhä foliohatusta toi 40-50% on oikein vedetty? ja mitkä alevaatteet "joita ei saada myytyä"? myymälöistä ei kyllä mitään kamaa lähetetä pois, jos talvikamat ei myy enää kevätalessa ni ne laitetaan myymälän varastoon ja nostetaan esille taas ku syksy/talvialet alkaa. jos ei tiedä jonku firman toimintatavoista mitään ni kannattaako lähteä sen toimintaa ruotimaan blogissaan? eeeehkäpä ei.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ei ole vedetty foliohatusta. Kuten tekstissäni näkyy olen maininnut ettei tietoa ole varmistettu.
   Oletko varma ettei kamaa lähetetä kaupoista pois? Voisin mennä vaikka lyömään vetoa ettei kaikkia vaatteita saada myytyä, vai?
   Ja juu mielestäni tämä oli ihan ajankohtainen asia kirjoittaa blogissa.

   Delete
  2. Itse H&Mllä työskennelleenä voin sanoa, että tuotteita roikotetaan siellä alessa ja hintaa vaan aina alennetaan kunnes kaikki on saatu myytyä. Jos ei jossain myymälässä mene kaupaksi, niin saatetaan lähettää toiseen myymälään jossa menee.

   Delete
  3. Hienoa että joissain liikkeissä tehdään näin. En menisi vaan sanomaan että näin toimitaan kaikissa muissakin maissa..

   Delete
  4. HAHA, miksköhän mun edellinen kommentti ei menny läpi?

   Millä perusteella meet sanomaan että näin ei toimittais muissakin H&M:n liikkeissä ku Suomessa? Ootko ollu lafkalla töissä? Tutustunu muuten firman käytäntöihin perusteellisemmin ku yhen blogikirjotuksen lukemalla (joka oli täynnä asiavirheitä, mutta mitä pienistä)? Tän kirjotuksen perusteella et. Joten edelleen kannustaisin tutustumaan asiaan josta kirjottaa tuhansille lukijoilleen vähän perusteellisemmin. Samat ohjeet tuotteiden alentamiseen ja varastoimiseen on käytössä globaalisti, tietysti on mahdollista että on myymälöitä, joissa ei näistä ohjeista piitattais, mutta sen myymälän myymäläpäällikkö menis kyllä sellasen toiminnan perusteella vaihtoon alta aika yksikön.

   Delete
  5. Ööh… Julkasen joka ikisen kommentin mikä mulle tulee. Oiskohan sielä päässä joku mennyt pieleen?

   En ole ollut töissä. Sulta tais nyt mennä tän koko postauksen pointti iha sivu suun…. Harmi

   Delete
 6. Itseasiassa H&M:llä on turhaan huono maine verrattuna muihin ketjuliikkeisiin, sillä se on yksi eettisimmistä vaateketjuista. Sen sijaan monet paremmalla maineella ratsastavat yirtykset hoitavat asiansa paljon huonomman.

  Tosin kukaan ei vielä tänä päivänä erityisen hyvin ja parannettavaa on _paljon_, mutta nää Conscious-mallistot on askel hyvään suuntaan! :) Ja vaatteet ovat ihania.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep parannettavaa on!
   Kutta toisaaltaan mikä esim hm:ää estää tekemästä hiukan radikaalimpia muutoksia ? Xd

   Delete
  2. Hmm pakko tarttua tuohon että H&M on "yksi eettisimmistä ketjuista" taisi toi Outi Pyy vai oliko Noora Shingler Kemikaalikoktailista kirjotella aiheesta ja valottaa vähän tän rankkauksen taustoja.. Eli törkeetä viherpesua, kannattaa ihan itse miettiä että miten niin halpa vaate voi olla eettinen jos miettii kenelle kaikille siitä pitää maksaa palkkaa, materiaalikustannukset ja kaikki muut tuotantokulut.. H&M on vielä niin iso ketju et niillä olis rahkeet tehdä vaikka mitä muutoksia niinkun tossa ylempänä sanoitkin, en ihan ymmärrä että miksi eivät sitten tee :D

   Delete
  3. Mun pointti oli lähinnä se, että h&m on monista ketjuliikkeistä eettisin, vaikka yksikään niistä ei millään tasolla eettinen olekaan. :D Taisin kirjoittaa vähän epäloogisesti!

   Pidetään peukkuja, että jokainen ketjuliike tekisi asian eteen paljon. :)

   Delete
 7. Weekday, Monki, Bikbok, Zara, yksikään niistä ei tuota vaatteitaan yhtään sen vastuullisemmin kuin H&M. Ja kuten ensimmäinen kommentoija jo sanoi, H&M omistaa kyseiset ketjut, kuten myös "hienomman" COSin. http://www.hs.fi/sunnuntai/a1376106224589

  ReplyDelete
 8. mun mielestä tää oli asiallinen ja hyvä postaus! sun pointtis oli varmasti saada ihmiset miettimään eikä jäämään pikkuseikkoihin kiinni niinkuin jotkut harmillisesti jäi /:

  ReplyDelete
 9. Kuolit kirjaimellisesti? :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. En kuollut, täällä ollaan! Se kuullosti vaa hyvältä XD

   Delete
 10. luin ton jutun aiemmin ja ihan samoja juttuja kyllä aloin miettimään... tosi harmillista ettei isot vaateketjut, joilla ois mahdollisuus varmasti paljon ekologisempaan ja eettisempään toimintaan toimii tollein. mutta hienoo ja rohkeeta että kirjotit tästä aiheesta, ei kovin moni muu bloggaaja tällasesta kirjottele :)

  ReplyDelete
 11. Jeeps mäkin samaa mieltä....
  Ja wuuhuuu kiitos paljon :) tuntu että oli jotenkin erityisen tärkee aihe!

  ReplyDelete
 12. Hei! Käy lukemassa Stylegenda blogia, jos tämä aihepiiri kiinnostaa! Ihan tosi paljon mielenkiintosta asiaa vastuullisesta muodista ja kierrätyksestä :) Ja Tarulla on kaiken lisäksi vielä iha mieletön tyyli!

  ReplyDelete
  Replies
  1. jeps Tarun blogi ollut jo lukusuosikeissa jonkin aikaan :)

   Delete
 13. Pohjautuuko tää sun korjoitus vaan tohon linkkaamaasi juttuun vai selvittelitkö itse asioita myös muualta?

  ReplyDelete
 14. Moikka Christa,

  on kiva että kirjoitat tämmösiäkin postauksia, kovin monet muotibloggaajat ei nimittäin näitä asioita yhtään mieti. Vaikka totta kai on just vähän vaarallista mennä sanomaan mitään lukuja/tms totuuksia ottamatta asioista selvää (ihmisiltä kun jää niin usein rekisteröimättä "ei varmistettu tieto" ym jutut vaan ainoastaan ne luvut muistetaan). Tätä ilmeisesti jotkut aiemmat kommentoijat myös hakeneet :) Ethän loukkaannu, rakentavana palautteena vaan.

  Aurinkoista kevättä Sulle! <3

  ReplyDelete
 15. Tosi hyvä että tartut tällaseenkin aiheeseen vaikka blogi käsittelee pääasiassa vaatteita ja tyyliä. Eettisiä ja vastuullisia vaatteita löytyy tosi mageita vaikka suomalaisilta suunnittelijoilta, ootko kuullut esim Poola Katarynasta tai R/H? Toki ne maksavat vähän enemmän mutta tarviiko niitä vaatteita oikeasti ostaa niin paljon ja usein :) Vähemmällä vaatemäärällä selviäis varmasti jokainen ihan tyylistä tinkimättäkin. Ite shoppailen oikeestaan vaan kirppiksillä nykyään ja kun löytää hyvät mestat niin ei enää muuta tarvitse. Oon tehny ihan sairaasti hyviä löytöjä, no Helsingissä kyllä varmasti on tarjontaa paljon enemmän kuin vaikka Jyväskylässä, mutta kaikkialta niitä kuitenkin löytyy. Parhaita on mun mielestä olleet järjestetyt kirppistapahtumat esim. Kattilahallin kirppikset ja Kallio-liikkeen puistokirppikset. Suosittelen piipahtamaan jos on Helsingissä oikeaan aikaan :) Ja tolle ylläolevalle anonyymille niin Outi Pyy on kyllä asiantuntija näissä aiheissa ja hänen artikkeleihin voi luottaa täysin ilman että edes tarvitsee alkaa tarkistelemaan mitään lähteitä.

  ReplyDelete
 16. Upea postaus! Hienoa että pistät lukijat ajattelemaan tällaista asiaa! :)

  ReplyDelete
 17. http://www.lily.fi/blogit/pupulandia/hm-conscious-collection-2014-vastauksia-lukijoiden-kysymyksiin

  kannattaa lukea tuo, hyviä vastauksia aiheeseen liittyen!

  ReplyDelete
 18. Ei se "puolet jää myymättä" ole ihan hatusta vedetty. Olen ollut töissä vaatealalla mm. eri ketjujen myymälöissä ja tukkupuolella viimeiset 20 vuotta. Toi luku on keskiverto siltä ajalta. Tilanne tottakai muuttuu (onneksi) ja jotkut ketjut toimivat eri tavalla kuin toiset. H&M todellakin näyttäisi myyvän kaikki vaatteensa viimeistään alerekkien kautta, mikä on sinänsä hyvä juttu. MUTTA jos luitte kirjoitukseni pariin kertaan niin vermaan ymmärsitte pääpointin. Minusta H&M (ja monen muun halpismerkin) pitäisi vähentää tuotantoaan kokonaisuudessaan, eikä vaan luoda tällaisia vihermallistoja kerran vuodessa. Sillä on ekologisuuden kannalta huomattavasti suurempi vaikutus. Myös tuo "eettisin yritys" palkinto oli ostettu/maksettu, sillä se firma/instituutti amerikassa, joka niitä myöntää antaa niitä vaan isoille korporaatioille. "voittajayritysten" listalla on Mäkkäriä ja muita megafirmoja, mutta kaikki pienet oikeasti ekologiset ja eettiset yritykset, kuten esim. Patagonia, loistivat poissaolollaan. Heillä kun ei ole varaa maksaa tuollaisesta tittelistä. Ei kovin luotettava "palkinto" siis.

  ReplyDelete
 19. Ja se mitä H&M vaatekeräyksiin tulee, niin en pidä niistäkään. Sekin on mielestäni täyttä viherpesua, kun käytetyt vaatteet roudataan jonkun ulkopuolisen firman kautta Itävaltaan eikä tämä keräilijäyritys erittele sivuillaa, mihin vaatteet sen jälkeen menevät. Miksei niitä anneta Suomeen keräysorganisaatioille? Myydäänkö käyttökelpoiset secondhändinä eteenpäin? Miten jäte, poltetaanko se? Lähetetäänkö osa kehitysavuksi Afrikkaan (mikä on mielestäni todella huono vaihtoehto)? Jos yritys tai sen alihankkija ei jotain kerro, on syytä olettaa ettei totuus kestä päivänvaloa. Näin se vaan on.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaatekeräyksen vaatteista hyväkuntoiset menevät myyntiin ja tuotot hyväntekeväisyyteen. Huonokuntoisemmat menee uusiokäyttöön autojen penkkejen pehmusteiksi ja tekokuidut uudelleen käytettäviksi.

   Delete

Blog Archive